Textiel Race Haarlem groot succes!

11 oktober 2022

Tien basisscholen in Haarlem hebben meer dan 9000 kilo textiel opgehaald! Dat is goed nieuws. Zo krijgt dit textiel een tweede leven, omdat het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden.

De Textiel Race in Haarlem was een groot succes met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners! Van 12 september tot en met 6 oktober hebben de deelnemende leerlingen 9087 kilo oud textiel ingezameld. Daarnaast zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben ze 155 reparaties uitgevoerd.

De Sint Bavoschool Eemstraat is met 1171 kilo en 56 reparaties de winnaar van de Textiel Race. Groep 8 mag op excursie naar NEMO Amsterdam.

Wethouder Bas van Leeuwen kwam naar de school toe om de leerlingen te feliciteren. Zelf is hij ook goed bezig. “Bij mij thuis gaat een kledingstuk met een gaatje ook niet zomaar de prullenbak in. We proberen het altijd eerst te maken”, vertelt de wethouder.

De Textiel Race wil leerlingen ervan bewust maken dat het belangrijk is om duurzaam om te gaan met kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer.

Haarlem doet het goed als het om recycling van textiel gaat. De meeste mensen brengen hun textiel naar kringloopwinkels of gooien het in de textielbakken. Op deze manier wordt jaarlijks ongeveer 1 miljoen kilo oud textiel ingezameld en 85 procent daarvan wordt hergebruikt!

De Textiel Race Haarlem was een initiatief van de gemeente Haarlem, in samenwerking met Spaarne Werkt en Spaarnelanden.

spaarne-werkt-textiel-race-snuffelmug

Groep 8 van de Sint Bavoschool Eemstraat (fotograaf: Renata Jansen)

Laatste nieuws

Tien diploma’s jobcoaching

21 juli 2022
Participatiebedrijf Spaarne Werkt is er om mensen aan het werk te helpen en te houden. Dat is meer dan één op één matchen van een kandidaat op een baan. Mensen ontwikkelen zich verder en willen op de juiste wijze...
Nieuws spaarne-werkt-tien-diploma's-jobcoaching

Nieuw bestuur Spaarne Werkt

14 juli 2022
Het bestuur van participatiebedrijf Spaarne Werkt is vernieuwd. Het bedrijf is op basis van een Gemeenschappelijke Regeling eigendom van de vier gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Het bestuur bestaat altijd uit de wethouders Sociale zaken van deze gemeenten....
Nieuws spaarne-werkt-bestuur-met-directeur-2022

Interviewserie werkgevers: Lumission

07 juli 2022
Lumission kiest voor constante kwaliteit Lumission ontwikkelt en produceert ledverlichting voor de professionele markt. Het Haarlemse bedrijf is elf jaar geleden ontstaan uit Lumiance waar mede-oprichter Erik Ploem jarenlang heeft gewerkt. De directeur Research & Development: “We ontwikkelen en...
Verhalen van werkgevers lumission-haarlem-spaarne-werkt-detacheren