De leermeester

» Over Perspectief » De leermeester

De Leermeester

Perspectief biedt op de eerste plaats het leren van een vak. Dit betekent dat de jongere direct en altijd naast de leermeester aan het werk is. Op basis van de eigen beroepskeuze krijgt de jongere een leerwerkplek in een van de leerwerkbedrijven van Perspectief. De leermeester is verantwoordelijk voor het bevorderen van de vakontwikkeling van de jongere. Ook voor de taak van het begeleiden in de zogeheten vakleer is de leermeester verantwoordelijk. Gedurende de trajectperiode geven de leermeesters van Perspectief individuele begeleiding om zo beroepsvaardigheden en vaktechnieken van de jongeren te ontwikkelen. Ook creëert de leermeester een sfeer binnen de groep jongeren waarin de deelnemers zich veilig voelen en worden gestimuleerd en gemotiveerd om de eigen mogelijkheden te ontdekken en initiatieven te nemen.

Chris Vos is al bijna 12,5 jaar leermeester van bouwbedrijf De Adriaan. Momenteel is hij samen met 10 deelnemers bezig met de restauratie van Fort Penningsveer in Haarlemmerliede.

“Ik ben zelf ook geen ochtendmens, en ik werk al mijn hele leven met plezier in de bouw!”, aldus Chris. “Op tijd komen, je eigen troep opruimen en je leren gedragen ten opzichte van alles en iedereen, dat is waar het hier om gaat. Natuurlijk moet je ook je diploma’s halen, maar als je hier eenmaal in de groep je structuur gevonden hebt, gaat dat veel makkelijker. De basis is elkaar vertrouwen en eerlijk zijn. Je werkt hier immers niet met machines, maar met mensen!”