De verhalenverteller - Spaarne Werkt

De verhalenverteller

“In m’n vrije tijd ben ik verhalenverteller”, vertelt Jeroen van der Ham (52) trots. “Ik ben begonnen als verhalenverteller bij een open podium voor verhalenvertellers in Haarlem, ongeveer vijf jaar geleden. De eerste verhalen die ik daar vertelde waren eigen belevenissen. Later ging ik verhalen vertellen van schrijvers, onder andere Tolkien, van de Lord of the Rings, Tonke Dragt en Godfried Bomans. Optreden was vanwege Corona optreden lange tijd niet mogelijk, daarom ben ik zelf maar gaan schrijven. Ik schrijf korte verhalen. Maar de laatste tijd treed ik af en toe op bij Sociëteit Koinonia in de stad met een eigen thema.

Schelpenvissers

“M’n mooiste verhaal gaat over de schelpenvissers in Zandvoort en de ontwikkeling van het vissersdorp naar badplaats. Over hoe dit dorp in verval raakte door de economische crisis van 1920. Voordat ik zoiets kan schrijven, doe ik eerst historisch onderzoek. En bij de workshop die ik heb gevolgd, heb ik geleerd hoe je een verhaal kan vertellen. Hoe je met je stem een tekst heel klein of groot, zelfs theatraal kunt maken.”

“Ik hou van sagen, legenden moderne sprookjes en fantasy. In zo’n verhaal kan alles, in die vrijheid kan ik m’n creativiteit kwijt. Vaak verkleed ik me voor een optreden, dat helpt om in de sfeer te komen. Deze kleding draag ik ook naar de fantasy-festivals waar ik graag kom.”

In het vertellen van verhalen kan ik m’n creativiteit kwijt

Opmaak

“Als DTP ’er werk ik ook creatief, maar dan anders. DTP staat voor desktop publishing en het betekent dat je folders, magazines of visitekaartjes ontwerpt en opmaakt op de computer. Maar het werk in de grafische vormgeving neemt sterk af, internet neemt steeds meer over. Wie verstuurt er nog kerstkaarten? Bedrijven al helemaal steeds minder. Het mooiste vond ik het opmaken van de uitgaven voor de historische verenigingen. Gezien mijn voorliefde voor verhalen paste dat natuurlijk wel in m’n straatje. En je leert er ook nog iets van. Maar die tijd is voorbij.”

Printen

Jeroen werkt nu grotendeels bij de Repro. “We werken met de modernste printmachines hier. Elke ochtend krijg ik opdrachten van onze teamleider. Kleine of grote opdrachten, zoals boeken printen voor een opleiding. Nou, dan ben je een paar dagen aan het draaien. Zo’n opdracht ga ik voorbereiden, eerst de digitale printsoftware instellen op de computer en vervolgens de printer zelf instellen. De printer doet het werk, maar je moet het in de gaten blijven houden. Soms is de inkt op, moet een onderdeel worden vervangen of is er een storing. Sommige storingen verhelpen we zelf. Voor andere moeten we bellen. Als het erg druk is, vraagt onze teamleider weleens of ik dat wil doen.”

“Creatief bezig zijn, mis ik wel bij Repro. Vóór “Corona had ik het daar wel moeilijk mee, maar ik heb geleerd het te accepteren. Dat komt ook doordat ik m’n creativiteit nu helemaal kwijt kan in het schrijven van verhalen. Ik wil misschien in de toekomst wat ander werk gaan doen, na jaren lang in het grafisch vak te hebben gezeten.”

spaarne-werkt-jeroen-van-der-ham-grafisch-dtp-2022

Laatste nieuws

Drie finalisten werkgeversprijs 2023 bekend

26 september 2023
Iber Lengua, InHolland Haarlem en Tommy Tomato zijn dit jaar de drie finalisten van de Participatie-prijs werkgevers Regio Zuid-Kennemerland. Tommy Tomato is actief in de sector voeding en educatie. InHolland Haarlem is een hbo onderwijsinstelling en Iber Lengua is...
Nieuws

Nog flinke stappen nodig voor èchte inclusiviteit

13 september 2023
Er zijn nog flinke stappen nodig om de arbeidsmarkt écht inclusief te maken. Dat is een van de belangrijkste conclusies van de Sectorinformatie 2022 van onze landelijke brancheorganisatie Cedris. Zo blijkt werken voor mensen met een arbeidsbeperking niet altijd...
Nieuws

50-jarig werkjubileum van Gerard Heinsbergen

07 september 2023
Met langer studeren en eerder stoppen met werken kom je het niet zo veel meer tegen. Vijftig jaar werken ‘bij dezelfde baas’ is tegenwoordig een uitzondering. Maar Gerard Heinsbergen heeft het op 1 september gehaald. Een heel goede reden...
Verhalen van medewerkers